ریچارد بنت: رفتار طالبان با زنان افغانستان مصداق آپارتاید جنسیتی است/ عفو بین‌الملل: عاملان آزار جنسیتی در افغانستان باید وادار به پاسخگویی شوند

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل گفته است که «تبعیض شدید و منظم» علیه زنان در افغانستان می‌تواند آپارتاید جنسیتی تلقی شود.به گزارش پیام آفتاب، ریچارد بنت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه 29 جوزا/خرداد، در نشست شورای حقوق بشر این سازمان که در شهر ژنوی سویس برگزار شد ابراز داشت که تبعیض‌های جنسیتی در قلب ایدیولوژی طالبان قرار دارند.

بنت که در این نشست درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان با کشورهای عضو صحبت می‌کرد، از نقض گسترده حقوق مردم و جنایات جنگی طالبان خبر داد.

بنت گفت: «تبعیض شدید، سیستماتیک و نهادینه علیه زنان و دختران در قلب ایدیولوژی و حاکمیت طالبان قرار دارد که این می‌تواند نشان دهد آن‌ها احتمالاً مرتکب آپارتاید جنسیتی شده اند.»

براساس تعریف سازمان ملل، آپارتاید جنسیتی «تبعیض اقتصادی، اجتماعی و جنسی علیه افراد بر اساس جنسیت و جنس است.»

بنت در حاشیه نشست شورای حقوق بشر به خبرنگاران گفت: «ما به بحث‌های بیشتر درباره مفهوم آپارتاید جنسیتی ضرورت داریم. اگرچه این نوع آپارتاید هنوز به عنوان یک جرم بین‌المللی شناخته نمی‌شود، اما امکان آن در آینده وجود دارد.»

او افزود: «اگر کسی تعریف آپارتاید را که فعلا محدود به نژاد است، درباره افغانستان به کار برد و به جای نژاد جنس را بگذارد، به احتمال قوی [به عنوان یک جرم] شناخته خواهد شد».

تلاش گزارشگر ویژه سازمان ملل برای تعریف تبعیض و سرکوب زنان افغانستانی به عنوان آپارتاید جنسیتی از حمایت فعالان حقوق زن برخوردار است.

شهرزاد اکبر، رئیس سابق کمیسیون حقوق بشر افغانستان، در این نشست از دعوت نمایندگان طالبان توسط برخی کشورها انتقاد کرد و آن را به معنای عادی‌سازی آپارتاید جنسیتی توصیف نمود.

در جلسه روز دوشنبه ۲۹ جوزا/خرداد، این شورا نمایندگان کشورهای مختلف به نوبت درباره وضعیت حقوق بشر، به ویژه محدودیت‌هایی که طالبان علیه زنان وضع کرده‌، از جمله منع کار و آموزش زنان و دختران، سخن گفتند.

این نمایندگان از جامعه جهانی خواستند که موارد نقض حقوق بشر در افغانستان را از نزدیک زیر نظر داشته باشند و طالبان را برای تغییر رفتارشان تحت فشار قرار دهند.

طالبان تبعیض و سرکوب زنان را رد کرده است. این گروه محرومیت زنان و دختران از کار و آموزش را بر بنیاد تفسیر خود از شریعت جایز می‌داند.

اما، ریچارد بنت در نشست شورای حقوق بشر درباره برخورد طالبان با زنان گفت: «موارد جدی محرومیت زنان و دختران از حقوق اساسی شان و اجرای شدید این اقدامات محدودکننده از سوی مقامات حاکم، احتمالا مجازات جنسیتی استوار بر جنایت علیه بشریت است.»

عفو بین‌الملل: عاملان آزار جنسیتی در افغانستان باید وادار به پاسخگویی شوند
سمیرا حمیدی، کمپاینر جنوب آسیای سازمان عفو بین‌الملل در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که کشورهای عضو این سازمان از بررسی کامل آزار جنسیتی علیه زنان و دختران افغانستانی برای پاسخگویی عامل این کار اطمینان حاصل کنند.

سمیرا حمیدی از گزارش ریچارد بنت استقبال کرد و گفت که یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد که زنان و دختران افغانستانی به‌خاطر جنسیت‌شان هدف قرار می‌گیرند.

حمیدی با اشاره به گزارش اخیر مشترک عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان، گفت که این گزارش نشان می‌دهد طالبان کارزار آزار جنسیتی «شدید» و «سیستماتیک» برای مطیع‌کردن زنان در سراسر کشور راه‌اندازی کرده‌اند.

حمیدی افزود که گزارش عفو بین‌الملل نشان می‌دهد که اقدامات طالبان براساس ماده‌ هفتم اساسنامه رُم، جنایت بشری مبنی بر جنسیت محسوب می‌شود.

او گفت در گزارش عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته شده است که از تحقیق کامل درباره‌ آزار جنسیتی علیه زنان و دختران در افغانستان برای پاسخگویی عاملان آن اطمینان حاصل کنند.

حمیدی از گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل و گروه‌ کاری مبارزه با تبعیض خواست که به شورای حقوق بشر توضیح دهند که این شورا چه اقداماتی را برای جمع‌آوری شواهد و حفظ آن به هدف پیگرد عاملان آزار جنسیتی در افغانستان انجام دهد؟



maps-and-flags call folder cross-mark menu-three-lines play-button search-1 quote user view-list-button check