گزارش نشست هم اندیشی هیأت شورای علما با علما و طلاب افغانستانی در قم

نشست هم اندیشی هیأت عالیرتبه شورای علمای شیعه  افغانستان با اشتراک وسیع نخبگان و طلاب افغانستانی در قم برگزار گردیدبه گزارش پیام آفتاب، در ادامه سفر، هیأت اعزامی شورای علما به خارج از کشور، در نشست هم اندیشی با نخبگان و طلاب افغانی اشتراک نموده، پس از ارائه سخنرانی توسط استاد اکبری رئیس هیأت به سوالات شرکت کنند گان پاسخ داده شد.

استاد محمد اکبری اظهار داشتند: پس از تحولات اخیر در کشور که منجر به سقوط نظام جمهوریت شد و طالبان با تغلب قدرت را به دست گرفت، اکثریت شخصیتهای سیاسی کشور را ترک نمودند. اعضای شورای علما پس از یک بررسی تصمیم گرفت در کنار مردم بماند، اگر بتواند کاری بکند واگر نا ملایماتی پیش آید هم با مردم باشد.

وی افزود: ما تصمیم گرفتیم بنا را بر تعامل با امارت اسلامی بگذاریم و دستیابی جامعه شیعه به حقوق اساسی شان را از طریق مذاکره و گفتگو به صورت مسالمت آمیز و به دور از خشونت تعقیب و پیگیری نماییم. طی این مدت نشستهای مکرر، با مقامات عالی رتبه طالبان داشتیم.

با تلاش پیگیر توانستیم دید گاه فعالان شیعه را که در داخل افغانستان حضور دارند توحید نماییم و ازاین طریق طریق مطالبات جامعه شیعه تهیه شد.  واز میان همین فعالان و نخبگان داخل کشور، کمیسیون پیگیری مطالبات ایجاد و خواسته‌های جامعه شیعه به مقامات طالبان رسانده شده است که اهم آن ۴ موضوع است:
۱. حفظ رسمیت مذهب شیعه؛
۲. تطبیق قانون احوال شخصیه اهل تشیع در محاکم برای پیروان مذهب جعفری؛
۳. مشارکت جامعه شیعه در تصمیم گیری های ملی و کشوری؛
۴. و مشارکت جامعه شیعه در امور سیاسی حکومتی و اجرایی (عضویت در کابینه و…).

تا کنون طالبان به مطالبات اساسی جامعه شیعه پاسخ مثبت نداده؛ البته پاسخ منفی هم نداده اند و موضوع را موکول به آینده می کنند؛ ومی گویند تاختم دوره حکومت سرپرست در این مورد نمی توانیم تصمیم بگیریم.

  اما در مورد نتایج و دست آورد های سفر هیأت اعزامی شورای علما:
ما در این سفر با نخبگان، شخصیت های علمی و مراجع عظام تقلید ملاقات و در مورد مشی شورای علما که تاکنون درپیش گرفته است، مشورت و نظر خواهی کردیم. بیش از سی ملاقات و گفتگو داشتیم به هیچ موردی مواجه نشدیم که به درستی این روش تردید نماید و مشورت دیگری داده باشد. بنا براین ما مصمم تر شدیم که دسترسی شیعیان به حقوق اساسی شان در افغانستان را به دور از خشونت از طریق گفتگو و با مشی مسالمت آمیز تعقیب کنیم.

موضوع دیگری که در دستور کار شورای علما است تلاش جدی و مستمر برای انسجام بخشی جامعه شیعه است. ما در این رابطه تلاش بسیاری کردیم؛ اما موفقیت نسبی داریم نه کامل.
 در کمیسیون پبگیری مطالبات توانستیم یک اکثریت نسبی را گرد هم آوریم اما کامل نیست و در این عرصه تلاشهای ما جریان دارد و نیاز به همکاری شما داریم امید واریم شورای علما را یاری فرمائید.

درپایان توسط استاد عالمی بلخی و حجج اسلام و المسلمین افضلی و حاجی جواد صالحی به سوالات شرکت کنند گان پاسخ داده شد از آن جمله:

یکی از اشتراک کنند گان پرسید آیا سفر هیأت برای مشروعیت بخشی به طالبان بوده است؟

آقای عالمی جواب: خیر، هدف سفر هیأت شورای علما موضوعاتی بود که در صحبت های استاد اکبری شنیدید نه چیز دیگر. گفتنی است که طالبان مشروعیت حکومت شان را براساس نظریه تغلب تثبیت شده می دانند و کسب مشروعیت بین المللی و یا مشروعیت از طریق رأی مردم را نه تنها ضرور نمیدانند که دنبال کردن مشروعیت از آن طریق ها را نا درست می دانند. طالبان می‌گویند حکومت ما مشروع است. کشورها و سازمان ملل باید به مشروعیت امارت اسلامی اعتراف کنند. طالبان نیاز نمی بینند از این طریق ها دنبال مشروعیت باشند.

 سوال دیگر این بود که: نتیجه گیری شما از سفر چیست آنچه شنیدید چه تأثیری در برنامه های شما خواهد داشت؟

عالمی: آنچه ما شنیدیم دو دسته است: سخنان مراجع تقلید و سخنان شخصیتهای علمی و …
عمل به سخنان مراجع تقلید تکلیف شرعی ما است به دستورات مراجع تقلید بدون کم و کاست عمل می کنیم. اما از سخنان دیگران پس از ارزیابی، در برنامه های آینده مان استفاده می کنیم. بعد از ختم سفر یک ارزیابی و دسته بندی از نتایج سفر خواهیم داشت.

 یکی از سوال ها این بود که :
در  باره به ملاحظات دفتر آیت الله العظمی فیاض در رابطه به گزارش منتشرشده چه گفتنی دارید؟

افضلی: خدمت آیت الله فیاض رسیدیم قبل از آنکه ما صحبت بکنیم ایشان مطالب شان را فرمودند که منتشر شده است. ایشان واقعا به روز بودند و همه مسائل را هم دقیق می دانند. پس از گزارش هیأت ایشان مجددا توصیه و سفارش کردند و تأکید بر گفته های قبلی خویش نمودند.

متاسفانه برخی، غیر مسئولانه حاشیه سازی کردند. أن زمان ما در بغداد بودیم تلفنی تماس گرفتیم. با حاج آقا شیخ محمود فیاض که رئیس دفتر ایشان هم می باشد، موضوع را جویا شدیم و گفتیم اگر لازم باشد چیزی بنویسیم مشترک یا تنها؟ ایشان فرمودند از طرف دفتر کدام حرفی وجود ندارد. ونیاز به کدام اقدامی نمی باشد. وقتی بر گشتیم نجف، حضوری رفتیم دفتر ایشان و مشورت خواستیم. ایشان تأکید کردند آقا صحبتهای شان را کردند هرکسی هرچه می گوید مهم نیست. در باز گشت از عراق خدمت آقا رسیدیم دست شان را بوسیده خدا حافظی کردیم.
رابطه ما با آیت الله العظمی فیاض رابط مرجع تقلید با مقلدینش است؟ ما تابع صد در صد حکم مرجعیت می باشیم شایعات که در فضای مجازی پخش شده دروغ محض است و تکذیب می‌کنیم.



maps-and-flags call folder cross-mark menu-three-lines play-button search-1 quote user view-list-button check