متن کامل «توافق میان افغانستان و پاکستان روی ایجاد دیدگاه مشترک بر حمایت از صلح و ثبات ‌دو کشور و منطقه»

«عمران خان»، نخست‌وزیر جمهوری اسلامی پاکستان روز پنجشنبه ۲۹ عقرب/آبان ۱۳۹۹ در سفری یک روزه به کابل آمد و با رئیس‌جمهور «محمد اشرف غنی» دیدار و گفت و گو کرد.
در جریان این سفر دو طرف بر سر «دیدگاه مشترک پیرامون حمایت از صلح و ثبات دو کشور و منطقه» توافق کردند.
به گفته وزارت امور خارجه «این سند از اهمیت ویژه‌ای پیرامون توافق روی اصول اساسی و برنامه همکاری میان دو کشور برخوردار است. موضوعات عمده این سند شامل همکاری در زمینه صلح، امنیت و توسعه همکاری‌های اقتصادی و مردمی میان دو کشور است.»
متن کامل این سند در ادامه می‌آید:

دیدگاه مشترک جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی پاکستان پیرامون حمایت از صلح و ثبات در هردوکشور و منطقه

قسمت ۱
۱. طی ملاقاتی که به تاریخ ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۰ صورت گرفت، نمایندگان بلندپایهٔ جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی پاکستان بر این اصل اساسی توافق کردند که جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی پاکستان باید دیدگاه مشترک جدیدی را برای کمک به همدیگر در راستای پیشبرد صلح و برقراری ثبات در هر دو کشور و فراتر ازآن، تدوین نمایند.
۲. آنان از آغاز روند صلح به تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۰ در دوحه استقبال کرده و ابراز امیدواری نمودند که گفتگوها منجر به برقراری صلح وآرامش در جمهوری اسلامی افغانستان شود؛ گفتگوهایی که فرصت بی نظیری را برای افغان‌ها فراهم کرده‌است تا بدون مداخله، پیرامون آینده خود تصامیم لازم را اتخاذ کنند.
۳. آنان بر عزم خود تأکید می‌کنند که هردو کشور باید نگاه‌هایشان را به روابط آینده ای متمرکز سازند که مبتنی بر اعتماد بوده و نتائج ملموسی را بدنبال داشته باشد. آنها خاطرنشان می‌دارند که روابط نزدیک و برادرانه بین جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی پاکستان مفید، مطلوب و قابل دستیابی است، همانگونه که در دهه‌های قبل از درگیری‌ها ومنازعه در افغانستان، این روابط برقرار بوده‌است.
۴. آنها موافقت می‌کنند که هرگونه دیدگاه و چشم‌انداز مشترک برای افغانستان و پاکستان باید عناصر اصلی زیر را شامل شود:
الف – اینکه جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی پاکستان باید از روابط ویژه ای برخوردار باشند، روابطی که اساس آن قابل پیش‌بینی بوده، شالودهٔ آنرا شفافیت و احترام متقابل و کامل به حاکمیت ملی یکدیگر تشکیل دهد و گسترش و پیشبرد منافع مشترک طرفین از طریق سازوکارهای دولت با دولت صورت گیرد. اینکه چارچوب همکاری متقابل APAPPS میکانیزم جامع و چند جانبه را برای گسترش و بهینه‌سازی همکاری‌های دو جانبه فراهم می‌کند.
ب – اینکه موضعگیری جمهوری اسلامی افغانستان در «چند همسویی» با سایر کشورها و پیگیری روابط دوستانه با آنان، فرصت واقعی بهره‌برداری را برای هردو کشور فراهم نموده و بالعکس هیچ تهدیدی ایجاد نمی‌کند.
ت. اینکه هیچ‌یک از کشورها بدون صلح و ثبات در کشور دیگر، نمی‌توانند به صلح و ثبات پایدار دست یابند. صلح پایدار و اعمار صلح همه شمول، تمام ملت را دربر گیرد و به یک دولت مبتنی بر قانون اساسی دموکراتیک که در آن حقوق زنان و مردان انکارناپذیر بوده و از آن، محافظت می‌شود.
ث. اینکه خاک هیچ‌یک از کشورها نباید در جهت اهداف بدخواهانه علیه خاک دیگری استفاده شود و هر دو کشور برای شناسایی و مقابله با دشمنان صلح، طرفهای صلح ناپذیر و کسانی که روند صلح را تخریب می‌کنند، بایست همکاری کنند.
ج. اینکه دو کشور باید تماسها و ارتباطات خود را از راه‌های مختلف افزایش دهند، از جمله از طریق برقراری ارتباط بین مردم با مردم، تجار با تجار، دولت با دولت و از همه مهمتر با استفاده از ایجاد روابط امنیتی.
چ. اینکه اتصال منطقه ای باید با تأکید بر تجارت، رفت وآمد آزادانه مردم ، انتقال وعرضهٔ کالاها و خدمات، افتتاح پست‌های بازرگانی و گمرکی و توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل و انرژی تعمیق و درجهت منافع وانکشاف منطقه ای، بیش از انتظار هر کشور که به تنهایی بتواند آنرا بدست آورد، گسترش یابد.
د. اینکه حل و فصل سریع مشکلات مهاجرین، به عنوان مثال، بازگشت ایمن، به موقع و آبرومندانه پناهندگان، به دو کشور کمک می‌کند تا به چالش‌های انسانی و اجتماعی و اقتصادی مرتبط با آوارگی انسانها، رسیدگی نمایند. بازگشت پناهندگان نیاز به منابع مالی دارد، از جمله پشتیبانی همه‌جانبه مساعدت کننده گان مالی در حمایت وسیع این روند.

قسمت ۲
اجراء و گامهای بعدی
۱. نمایندگان جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی پاکستان توافق دارند که پیشرفت به موقع برای تحقق این دیدگاه، مستلزم هماهنگی نزدیک، گفتگوی ساختارمند و تمایل به تصمیم‌گیری‌های دشوار و شجاعانه است. آنها در رابطه با ضرورت فوریت در رویکرد خود و پیشرفتی که در ابتدای دسامبر سال ۲۰۲۰ لازم می‌باشد موافقت می‌کنند. آنان با تأیید تعهدات قبلی، توافق می‌کنند که در سه بخش اصلی فعالیت‌های یادشده، به شمول مشخص کردن مقامات اصلی برای پیشبرد هر فعالیت به سرعت اقدام نمایند:
الف. تا ۱۵ دسامبر ۲۰۲۰: قوت بخشیدن به فعالیتهای اساسی خدمات استخباراتی مشترک در زمینه تجزیه و تحلیل، نقشه‌برداری و همکاری در برابر دشمنان صلح و کسانی که فرایند صلح را تخریب وتضعیف می‌کنند.
ب. تا اول جنوری ۲۰۲۱: ارائه یک پیشنهاد مشترک برای بازگشت پناهندگان، بالا بردن و تشدید تعامل و برخورد با این موضوع، تا جایی که اقدامات معتبر و پیشرفت کننده، روی دست گرفته شود.
ت. تا اول جنوری ۲۰۲۱: یک پیشنهاد مشترک برای افزایش اتصال منطقه ای که نه تنها افغانستان و پاکستان، بلکه منطقه وسیع تری را تقویت و مستحکم خواهد کرد.

درمراحل بعدی:
الف. اینکه رهبران دو کشور برای تداوم این فعالیتها، از پایتخت‌های همدیگر، به‌طور متناوب بازدید خواهند کرد. این ابتکار با سفر نخست‌وزیر محترم جمهوری اسلامی پاکستان به کابل آغاز شده‌است.
ب. رئیس‌جمهور غنی در جریان ربع اول سال ۲۰۲۱، یک بازدید متقابل از اسلام‌آباد خواهد داشت.
ت. اینکه جمهوری اسلامی افغانستان، خلاصه ای از مهمترین موضوعاتی را که در جریان روند صلح افغانستان مورد بحث قرار گرفته‌است، با جمهوری اسلامی پاکستان در میان خواهد گذاشت.
۳. هر دو طرف توافق کرده‌اند که این دیدگاه مشترک، تعهدات کنونی و تعهدات قبلی خویش را تحت بررسی منظم قرار دهند تا گامهای ملموس، روشن و برگشت‌ناپذیر را در جهت پیشرفت روابط نزدیکتر و پربارتر میان دو کشور، تضمین کنند



maps-and-flags call folder cross-mark menu-three-lines play-button search-1 quote user view-list-button check